Uppteckning nummer NM-TNM2147

Titel: Älgblåst.

Upptecknare: Naema Eklund

Socken/stad: Torp

Ett utslag kallas älgblåst. Den som har det, säges ha "råkä ut" (för de underjordiske). Det botas genom att tre torsdagsnätter å rad vid samma tid på till en bäck som rinner norrut. Där skall man hålla en flaska så, att vattnet rinner in i den, sätta i en kork och ge sig i väg hem samma väg som man kom. Från och till bäcken får man ej vända sig om eller säga ett enda ord. Med vattnet skall utslaget smörjas och behandlas. -

Ett annat sätt att bota älgblåst är at gå till en smedja och med pusten blåsa i ett vattenämbar tre gånger och sedan tvätta utslaget med det norrinnande vattnet.

Nordiska museet. Frågelista. Bot för sot: (Ålsta, 1928 årg. 4, si 43.)