Folkminnen

Uppteckning nummer NM-MNM1817



Titel: Området, där länssanatoriet är beläget, ……………..

Upptecknare:  
Meddelare:   

Socken/stad: Skön 

Området, där länssanatoriet är beläget, gick som förr nämnt under namn av "Knutjala". Namnet torde ha sin upprinnelse från något övergivet båtmansnamn.

Där bodde emellertid nu på 1800-talet en man som hette Knut. Han var smed till yrket men sysslade med lite av vart. Han kunde enligt ryktet en hel del, fast han nog ej räknades till de större i skaran av kunnande gubbar i socknen.

Emellertid när koleran härjade var han ytterst tjänstvillig, då det gällde anskaffande av koleradroppar. Saken var den att om en person under epidemien skulle i något ärende in till staden Sundsvall, måste han genomgå en procedur, som bestod av räkning vid en brasa intill tullen. Undan för undan pålades nytt och färskt gran- eller enris, som utvecklade en intensiv rök i närmaste omgivning. Där placerades landsbon en god stund, varefter densamma fick sig en stor sup. (Troligen en hagbergare). Alla var ej tillfredsställda med behandlingen ifråga, undvek därför om möjligt stadsbesök. Till den skaran hörde ej Knut, han uppsökte i stället bondgårdarna och hörde efter om det var något stadsbud. Han uppträdde försynt, men det blev snart känt att Knuts beredvillighet berodde på att han fick den stora supen.


Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del I, sid. 103. Sundsvall 1947.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1817


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


KONSTVERK



GRAVFÄLT MAN ARKEOLOGI GRAVHÖG

Kniv

Vävprov

Vävprov