Uppteckning nummer NM-TNM2176

Titel: Det kan ha varit förtal, ……….

Socken/stad: Torp

Det kan ha varit förtal, liksom även i följande fall, från Torps socken i Medelpad: en av Leringsfinnarna är 1686 anklagad för ett ughugget träbeläte, varmed han förgjort sin granne Olof Perssons kreatur. I en attesterad skrift beskylles den omnämnde finnen, Lars Andersson vid Leringen att under sin grannes Olof Pålssons livstid "hafwa ställt ett skadeligit wilddiur, en björn, af skogen på Olofs creatur, hwilken på en gång ihiälrifwit sex stycken koor, en oxe och sex stycken får". Lars säges då även ha "oprättadt sig en afgudh uthjuggen i ett furuträ., dyt han hafwer gått om torsdagsnätterna och söndagsmorgnarna ensam, men hwad detta skall betyda, wet Gudh."

Richard Gothe: Från trolldomstro till kristendom, sid 77. Stockholm 1943.