Socken/stad: Skön

Såsom förut nämnts, bestods på kaffe under andtider särskilt då slåttern, då arbetet började redan kl. 3 på morgonen. Det blev då alltid en mjukbrödssmörgås med torrt kött på till kaffet. För att man skulle få riktiga krafter bjöds också på brännvin, som alltid var gott om. Kaffeersättning använde man även då, s.k. kaffebröd. Det gjordes av kokad, oskalad potatis och rågkli eller sådor, som stampades ihop till en hård deg, som utbakades till tjocka kakor som gräddades hårt i bakugn. Cikoria och surrogat i olika former såldes även av handlaren, fast det kostade pengar. Under nödår måste ju allt knappas in.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del I, sid. 46. Sundsvall 1947.