Socken/stad: Skön

Vi tänker oss en höstdag i oktober, då säden är skuren och hässjad. Mellan 4 och 5 sker uppstigningen. Männen ser om hästarna, medan kvinnorna stillar kossorna och smådjur (stilla = utfodra). Kl. 8 äter man frukost eller "måravarn" (morgonvard). Frukosten består av potatis och strömming. På bordet står en större trävril med potatis och en mindre med strömming. Vidare finns där tunnbröd och "hålkake". Bonden tar alltid först ur fatet med fingrarna och "snöper" den, d.v.s. han tar potatisen i båda nyporna, vrider till litet, så att potatisen går av på mitten, och skjuter så in den i munnen och stryker av skalet, som han på så sätt får i fingrarna och som han sedan lägger i hög på bordet. Strömmingen, som i vanliga fall är stekt på glöd, tages också med fingrarna och lägges i flera skikt, lagt på tunnbröd. Både huvud och stjärten på strömmingen får i många fall följa med av farten. Sedan strömmingen är avnjuten, kommer husmor in med en smörbytta, varur hon tar en smörklick och lägger på en "hårdbröbit" till var och en vid bordet, och sedan får var och en efter gottfinnande med tummen breda ut smörportionen på brödet. Till sist vankas en mugg hembryggd dricka eller en kopp mjölk att skölja ned maten med. Sedan bär det iväg ut till arbetet.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del I, sid. 43-44. Sundsvall 1947.