Socken/stad: Skön

Kl. 12 är middagsmål, som består av växlande rätter. Finns det kött, framsättes en stor trävril till brädden fylld med soppa, i vilken nedlagts potatis och kålrötter vid kokningen. Soppan är avredd med kornmjöl. I bästa fall få de ätande var sin tallrik att ösa för sig i. Var och en har sin träsked väl märkt, som efter användandet avslickas och sedan förvaras till nästa måltid i ett på väggen hängande "skedkar". Under det att soppan ätes, kommer husmor framstickande med en köttbit på ett "kakestycke" till var och en av gästerna. Om det vankas "ölsoppa" eller "dreckesvälling" användes givetvis den traditionella trävrilen. Till ölsoppan serveras tunnbröd och stekt strömming. Strömmingen lägges i en "tut", d.v.s. mellan brödstycken. Det är inte tillåtet att lägga mer än en strömming i varje "tut", men man får gärna göra flera "tutar". Vi hoppas att tallrikar får användas också nu, vederbörande öser för sig efter behov en eller två gånger. Att äta strömming till mer än en tallrik är ej gärna tillåtet, men gärna bryta tunnbröd i efterkommande tallrikar. Husmor följer med uppmärksamhet måltidens gång och gör stundom sina anmärkningar. "Polles-mor i Valknytt" sade, när hon såg att folket åt väl mycket: "Ätanes väl mätt, men ätanes int opp alltihop, för kalva o grisa ska ha nå å." Varierande tillagades för övrigt "pärpalt", kornmjölspalt och blodpalt. Som efterrätt förekom slätvällning, kärnmjölkssoppa eller mjölk om sådan fanns eljest svagdricka. Maten skulle nu som alltid intagas fortast möjligt, så att man snarast skulle kunna vara i arbete igen.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del I, sid. 44--45. Sundsvall 1947.