Titel: Då fåren släpps ut

Meddelare: Födorådstagare Olof Nyberg  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Vamme

Det är väl så där en 70 år sedan. Då levde här i byn en torparkäring, som varit mycket vidskeplig. Då hon släppte ut fåren första gången på vårarna, lät hon dem springa genom en av sina kjolar. Det var för att de inte skulle råka ut för något "ont" under sommaren. Då hon blev gammal och ofärdig, kunde hon inte vara med, då de löste. Första gången sonhustrun släppte ut fåren och inte begagnade kjolen, skrek gumman riktigt av förskräckelse, och hon påstod, att det inte skulle få en enda fårklöv kvar till hösten. Men det gick nog bra det året med.