Titel: "Svinotta"

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Förr i tiden hade de alltid grisarna hela året och väl det , så att det blev stora och svåra alldeles värre. De brukade slakta dem strax före jul, och det var ett tumult utan like. En fyra fem karlar kom ihop för att hjälpas. De kom ilag omkr. kl. 4 på morgonen. Först satte de sig till att dricka "kask", så att de var för det mesta halvfulla. De skulle göra sig modiga riktigt först. Så bar det iväg till griskätten. Först blev det en ändlös jakt, innan de fick fast kräket. Sen skulle de sätta på "trynträa". Det var ett slags klammer, som de satte över trynet, så att grisen inte skulle kunna skrika. Då detta äntligen var gjort, drog de ut grisen och lyftade upp honom på en så, som blodet skulle få rinna i. Sen stack de grisen i halsen med en lång kniv utan att ha bedövat den på minsta vis. Den fick blöda ihjäl. Det var ett förfärligt djurplågeri. Det kunde dra om flera timmar, innan de fått ihjäl grisstackaren, från det de började jaga honom i kätten. Denna julgrisslakt har allmänt kallats "svinotta". Numera skjuter man för det mesta svinen eller slår dem. Själv har jag åsett mer än en "svinotta".