Titel: Mordvapnet

Meddelare: Födorådstagare Johan Magnus Norenius  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Sunnansjö

I Kärrsjö hade en dräng mördat en pojke ute på skogen för att komma åt 14 kr, som han visste, att pojken hade på sig. Han hade slagit ihjäl honom med en yxa. Mordet blev upptäckt med detsamma, och drängen kom fast. Detta var på vintern. Hösten därefter skulle de slakta en ko i den gård, där drängen hade tjänst. De slog henne flera gånger i skallen med en yxa, men det syntes ej bekomma henne det minsta, men då de bytte om och tog en annan yxa föll hon för första slaget.- Den först använda yxan råkade vara just den, var med pojken blivit dödad. Detta skedde på 1860-talet.