Titel: Slakt förr i tiden

Meddelare: Födorådstagare Erik Olsson  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Nyliden

Förr i tiden drevs det ett förfärligt djurplågeri vid slakten. Det var endast hästarna, som man genom slag bedövade, innan man tog av dem blodet. Nötkreatur slog man omkull på en släde och band fast dem grundligt, varpå man skar upp dem i halsen, så att de fick förblöda. Får och getter fick en hålla, medan en annan skar ihjäl dem. Med grisarna var det en särskild historia. För att hindra dem från att bitas och skrika, satte man på dem ett s.k. "trynträ". Det var en stark ring av rep, som träddes över trynet. Ringen var så stort, att man sedan kunde träda en käpp inom ringen. Med denna käpp vred man åt ringen hårt. Trynet satt som i ett skruvstäd. Detta gjordes i kätten. Sedan satte man rep om trynet och drog ut djuret med våld och lade det på en släde för att skära ihjäl det. Det var tumult, som var alldeles förfärligt.