Titel: Grisslakt förr

Meddelare: Hemmansägare P.B. Lundberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västergensjö

Det är en 30 år sedan jag såg på, huru de slaktade en gris hemma i Holmsjö. De slog omkull grisen i kätten och band rep om alla fyra fötterna på honom, varpå de drog honom i köket i dessa rep. Det var ganska lång väg mellan fähuset och mangårdsbyggningen, och denna hade en hög, brant trappa. Även uppför trappan drogs grisen. Inne i stugan satte man "trynvre" på grisen för att han ej skulle kunna skrika eller bitas. Så lade man upp honom på ett säte och stack honom åt hjärtat med en stor kniv utan att först hava bedövat honom på något sätt. Den gången gick det ju ganska fort, men somliga gånger lärde det bliva ett förfärligt tumult och djurplågeri. En gång hade slaktaren stuckit på sidan om hjärtat. Under det han stod där och stack och stack, tappade han kniven. Den for in i grisen. Ingen fler kniv, som var nog stor, fanns till hands. De måste springa i granngården. Där hade de intet annat, som kunde möjligen användas, än en förskärare. Med den lyckades de äntligen få ihjäl grisstackaren. Numera skjuter man alltid grisarna eller begagnar slaktmask. Man håller alltid till ute med slakten.