Titel: Grisslakt

Meddelare: Hemmansägare Anders Hagström  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Sörflärke

Det var en bonde här i byn, som Zakarias Salomonsson. Han dog visst 1843, ty de höll auktion efter honom 1844. Tidigt en morgon körde en dräng från en annan gård till skogs efter foder. Då fick han höra grisen skrika uppe i Zakris. De höll på slakta den. Då drängen efter en tre timmar kom tillbaka, skrek grisen fortfarande. Hela tiden hade de hållit på med den. Då förekom det ju aldrig, att man genom slag bedövade ett slaktdjur. Man stack dem, så att de fick förblöda. Grisarna stack man åt hjärtat med en stor kniv. Zakris hade stuckit på sidan om hjärtat, så att det ingen blödning av. De, som hade sett på denna märkvärdiga slakt, har talat om, att han borrade och vred på kniven, och då det ej kom något blod, drog han ut kniven, stack in ett finger och kände efter, och då sade han: "Å, fula! Han håll blon", och så borrade och stack han på samma ställe igen. Slutligen dog grisen, men det var endast av plågorna och ej på grund av blodförlust. Och detta är ingen dikt utan dagens sanning. Förmodligen hade gubben tagit nog så många kaskar, innan han tog ihop med grisen. Det var vanligt förr, att man skulle styrka sig ordentligt, innan man tog ihop med en sådan förrättning. Det drevs ett rent ohyggligt djurplågeri vid slakten på den tiden.