Titel: Kon, som uppstod från de döda

Meddelare: Födorådstagare Lars Svensson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västergensjö

Mamma min var född 1814. Då hon var en tio år gammal, såg hon på en märkvärdig koslakt i byn Bureborg här i socknen. Två gubbar, Jon Kristoffersson och Nils Nilsson slaktade kon efter gamla sättet: band ihop fötterna på henne och drog henne överända, varpå de skar upp henne i halsen. Då hon inte blödde mera, ansåg de henne vara död, varför de löste upp repen och ställde sig i ordning att flå henne, men först skulle de in och ha sig "kask" eller ett par. Då de kom ut, var kon borta. Hon hade kvicknat till sig och stigit upp. De återfann henne inne på logen, där hon stod och åt ur "dråsan" (agnarna). Gubbarna, som tyckte sig ha slaktat kon nog så ordentligt och riktigt, fick en förfärlig fasa och respekt för henne. Det kunde omöjligen vara en naturlig ko, det där, utan det måste vara något övernaturligt eller underjordiskt kreatur.Därför tog de och ledde henne till skogs, timrade upp fullt med ved omkring henne och brände upp henne livs levande. Och detta är då alldeles säkert sanning.