Titel: Trolltråd under stallgolvet

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

Det var i far mins tid ungdom. Då bodde i Ledinge en, som hette Per Ivarsson. Han var arrendator där. På några år fick han dra ut 14 eller 15 hästar. Han hade en rent makalös otur. Då beklagade han sig för en fjällapp. Denne sade, att han skulle ställa till rätta åt honom. "Bryt upp stallgolvet!" sa lappen, "där ligger en tråd, som det är 17 knutar på. Så många hästar ska ji mista, om inte trån kommer bort". De gjorde så, och det var som lappen sade. Där låg en tråd med 17 knutar. Sedan behövde han ej mista flera hästar. Han hade själv talat om denne händelse för pappa.