Titel: Att bota modstulna hästar

Meddelare: Nils Petter Boding  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Smöråker

Då hästen är modstulen, botar man sålunda: Man tar tre hårstrån från hästens vänstra bog, tre hårstrån från hans hjässa och en bit ur kråkan på tre av fötterna. Detta blir nio delar. Under fjärde foten gör man ett kors med kniven. Sen tar man tre stycken trehörninga brödbitar och skär ett kors i var och en av dem. Mellan dessa brödbitar lägger man de förutnämda nio delarna, skär hästen i "rompkäppen" och tar tre bloddroppar på detsamma brödbitarna. Allt detta får hästen äta upp, sedan man först "läst på det": "Du är modstulen, du är blostulen, du är maktstulen, men jag skall ge dig niofallt igen i treenighethetens namn, faderns, sonens och den helige andens namn." Detta skall läsas tre gånger. Och det här medlet är absolut tvärsäkert mot modstöld.