Titel: Ihjältrollad häst

Meddelare: Gårdsägare P. Dalberg  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Helgum

Det var på den tiden då den här norra vägen var storvägen mellan Härnösand och Sundsvall. Det var då gästgiveri i Mark och i Tjäl. Stenberg i Mark, som då var gästgivare skulle en dag skjutsa Magnus Persson i Tjäl från Mark till Tjäl. Magnus Persson var lapp han. Nu bodde i Häggsjö en bonde, som hette Per Olsson. Han var hållen för att vara trollkunnig. Då skjutsen kom mitt för Per Ols såg det ut, som det skulle bli alldeles slut med hästen. Han svettades och skälvde. Då steg Magnus av, gick framför hästen och tittade genom huvudlaget och baköver skjutsen. "Jasså," sa han, "är det så många, som åker med oss. Men nu säger jag till er att packa er av." Och så satte han sig upp, och det bar iväg rent hejdlöst. Sade så lappen till skjutsbonden. "Då du kör tillbaka förbi Per Ols kan du titta efter, så ska du få se, att det hänger en hästhud i kornhässjan." Mycket riktikt! Det var Per Olsson, som skickat det osynliga anhanget på gästgivareskjutsen, och nu hade lappen hämnats genom att skicka en spåsändning på Per Ols häst, så att de måste slakta ner den.