Titel: Att bota modstulen häst

Meddelare: Födorådstagare. Lars Hällström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Helgum

Det var, då jag var bara lillpojken. Då var det en häst, som blev sjuk för far. Strax hade gubben klart för sig, att hästen var "modstulen" och detta fast han var en gudfruktig man. I grannlaget var en s.k. trollgubbe. Den skickades nu efter. Han ledde ut hästen i svalen, tittade honom i munnen och fann ett litet sår eller en rispa i vardera läppen. "Jaha," sa han med tanke på den, som skulle ha modstulit hästen," du har varit ute och huggit två gånger." Så skar han hästen i överläppen, men det kom intet blod, ty han skar för grunt, men han påstod, att det kom sig därav, att hästen var så hårt modstulen. Sedan skar han en skåra i svansändan. Blod kom icke strax, och därför stack han fast kniven i golvet mitt under hästen, steg med vänstra foten på ändan av knivskaftet och lade bägge händerna över hästens rygg. Då han om en stund tittade efter hade blod kommit fram. Nu tog han tre bloddroppar på tre brödbitar-nio tillsammans. Det fick hästen äta upp. Sedan delade han pannluggen mitt i tu, tog i vardera locken med händerna och ryckte till hårt tre gånger och så hörde jag honom nämna "heliga tre namnen. "Sen ledde han in hästen i spiltan och klappade honom tre gånger i ändan, och så var det bra.