Titel: Ihjältrollad häst och karl

Meddelare: Hemmansägare Erik Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Sörmark

Det är bara så pass att jag minnes, att de berättade den här historien:
En gästgivarepojke från Vivsta skulle skjutsa en finsk styrman från Vivsta till Fjäl. Det var många skjutsar i följet för det var en hel fartygbesättning som var på resa till Härnösand. Däribland en bonde som aldrig kunde låta bli andra hästar utan "modstal" dem så fort han bara slapp. Så gjorde han med hästen, som styrmannen åkte efter. De höll inte på få hästen ur fläcken. Men styrmannen han kunde göra hästen bra igen, så att de hann fram lika fort till Fjäl. Då de kom fram, ropade styrmannen så att alla skjutsbönderna hörde det: "Den som vet sig ha gjort denna häst nånting under färden, gör klokast i att fara hem genast, eljest kommer han inte hem med sin häst." Den, som hände sig skyldig, satte genast iväg, men det blev segt innan han kom hem, och dagen efter fick han "klä av" (flå) hästen. Och inte nog med det! Innan året gått till ända var han själv kall i assjölet.