Titel: Dödben under stallet

Meddelare: Hustru Karolina Thelberg  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Ås

I mitt föräldrahem i Ullånger hade de ett tag stor otur med hästarna. Det strök med flera stycken trots bästa skötsel. Nu var där en trollkarl, som frågade pappa, om han ville se, vem som rådde för att hästarna strök med. Men pappa ville inte, ty han hade fått förskräckelse för karlen, då han visade ut, vem han skulle ha (Se n:r. 1087). Emellertid gav sig inte gubben. Han fick ett glas med brännvin, och då han satte ned kniven i glaset, visade sig i vätskan två personer, som pappa mycket väl kände igen. Det var närmaste grannarna. Olyckorna fortfor emellertid. Då tog de och rev stallet och byggde om det. I pallen under hästarna fann de då en hop ben, som de trodde var från kyrkogården. Sedan blev det bra med hästarna.