Titel: Förgjorda hästar

Meddelare: Handlare Johan Näslund  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Bönhamn

Detta har inträffat så sent som i vintras. I en by här i socknen har i en av gårdarna under en följd av år varit otur med korna. I denna vinter utsträcktes oturen även till hästarna. Man började misstänka att en av grannarna, en avundsam sälle, "förgjort" djuren. För att få klarhet i detta vände man sig till Sällgren i Skule i Vibyggerå, som är vida beryktad som botare. Han skulle ha i brännvin utvisat, vem som rådde för olyckorna, men han hade sagt, att det inte var säkert, att han kunde ställa saken tillrätta, emedan den som sökte honom, omtalat sin avsikt att göra detta, så att den, skyldige fått reda därpå. Han skulle emellertid göra, vad han kunde.
Någon tid därefter inträffade att de båda grannarsgubbarna möts ute på vägen. Båda körde. Han, som sades ha förgjort för den andra, tog till att huta upp denna för att han skötte sin häst så dåligt, att den var så mager. Han hade inte varit litet ovettig. Andra dagen kom han och körde ett timmerlass vägen fram. Då han kom till den samma platsen, där han stått och skällt tvärstannade lasset, och det var stört omöjligt för honom komma ur fläcken. Han slog hästen allt han orkade, svor och domderade sig, men lasset satt som i berg, och det var inte fel på föret. Det blev ingen annan råd än lassa av och köra hem. Nästa dag kom han med ett nytt lass och då inträffade precis likadant. Om han fick därifrån timret har jag ej hört, men förmodligen släppte väl förtrollningen någon dag längre fram.
Jag känner de här åsyftade personerna mycket väl fast jag inte vill nämna deras namn, och uppgifterna har jag från säkra personer.