Titel: Modstulen häst

Meddelare: Fiskare Johan Melander  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Norrfällsviken

Det är väl omkring en 15 år sedan. Jag hade då kvar torpet mitt och köpte en häst för 300 kr. En av grannarna kom en dag och ville låna den, och det fick han. Han hade den inte många timmar, men då jag fick igen den drog han inte alls. Vi höll på klatra med den en längre tid, men han blev inte bra. han var förgjord, och grannen hade gjort detta. Till slut måste jag fara till en "botare" i Uvvik, som hette Ulvberg, och han var svåger till grannen, som förgjort hästen för mig. Nå, han kom hit. Jag hade skaffat litet brännvin. Av detta slog han i en spillkum så pass mycket som i en kaffekopp. Så satte han och läste och kucklade och rörde i brännvinet med en kniv, varpå han gick i stallet och gav hästen brännvinet. Strax blev det en annan uppsyn på hästen och han började äta. - Detta hade han inte brytt sig om på bra länge. -Nå, Ulvberg kallade dit sin svåger-han som förgjort hästen-och de drack ett par kaskar ilag. Ulvberg såg nog att det var han, som rådde för, att hästen var sjuk, ty han sade till honom: "Vi är allt av ett djävla släkte, du och jag."
Hästen hade inne i mungiporna några skåror. Om de inte ville läkas, skulle jag få fara till honom en gång till. Hästen repade sig, men skårorna hölls öppna. Men då var jag dum nog och bad grannen komma och titta på det där. Han stod där och strök hästen efter ryggen och konstrade. Då blev det tvärt slut med hästen igen. Han slutade upp att äta, och nu kunde inte Ulvberg bota honom. Jag fick lov slakta ned hästen.