Titel: "Förgjord" häst

Meddelare: Hemmansägare Johan Edblom  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Västergidsjö

Då jag var ung fick vi hemma en femårs häst "förgjord", så att han höll på stryka med. Men då var det en främmande person, som kom till oss. Han lagade hästen, så att han blev bra fort nog, och så lärde han mig, huru jag skulle förvara mina hästar, så att ingen skulle kuna förgöra dem.- Då jag tog ut hästen på morgonen, skulle jag bara spotta tre gånger på betseltränsen, innan jag lade den i munnen på hästen, och så skulle jag akta mig för att ta av betslet, då jag var ute. Detta har jag alltid gjort, och ingen har tagit humöret från mina hästar. Litet kan betyda mycket. Kom ihåg det!