Uppteckning nummer LMV-N1428b

Titel: Sälhuvud i stall ô ladugård

Meddelare: Fiskare Olof Axel Söderberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Då hästarna står svettiga i stallet, har man haft den tron, att det i stallet skulle hållas någon ond makt, som hästarna inte tycker om. Bästa medlet däremot skall vara att skära huvudet av en säl och lägga det under stallgolvet strax inom dörren. Även under ladugårdarna har man lagt sälhuvuden för att driva bort de onda makterna. Jag vet alldeles säkert, att detta praktiserats på ett par ställen här på ön för mellan en 20 och 30 år. Det har t.o.m. inträffat, att bönder inifrån landet varit hit ut och förskaffat sig sälhuvuden för samma ändamål.