Titel: Stallet flyttas för "vittren"

Meddelare: Hustru Fredrika Bäckman  År: 1917

När vi var barn och farbror Johan Olov kom hem till oss, skulle vi alltid ha honom att sjunga "vittervisa" och berätta historien om den, och den var som så:
Det var i en gård de inte fick ha sina hästar ifred. Det var något osynligt, som flyttade om och ordnade med dem ideligen. I den gården var det höskulle över stallet, och dit upp ledde en körbro. Från skullen var det byggt ett utskott över stallkasen, och i det utskottet var avträdet. En natt måste bonden stiga upp och gå ut ett ärende. Då fick han höra vittra eller de osynlige sjunga: (Melodin under n:r 1025).
"När som dinom drängom på höga loftet gå, (d.v.s. avträdet) då faller det på guldbordet mine.
Och hör du, bonde lille, vad jag dig giva vill, om du vill flytta stalltomten dine.
Dig så vill jag giva ett litet gullskrin, som står uppå gullbordet fine.
Men om du inte flyttar stalltomten din, så skall ditt stall förvandlas till stenom".
Bonden ställde om och flyttade stallet med det första. Då det så blev julkväll, fick de se, att det kommt in i stugan ett guldbord, och på detta stod ett litet guldskrin, som var fullt med guld och ädla stenar, så att de blev stormrika på en gång, och sina hästar fick de sedan ha i fred.