Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-N5113a

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Eldning med svavel för att korna skall gå hem..

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare:   

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Dombäcksmark

Till Örnsköldsviks Allehandas Redaktion.

När jag nu sitter och läser Örnsköldsviks Allehanda, finner jag Eder annons, och det gäller ihågkomsten av gamla vidskepelser och skrock, gamla julseder och julsägner. Då börjar jag med följande.

På sommaren när korna är i skogen på bete, om de har den seden att vila borta över nätterna, vilken inte är en så ovanlig sak. Så brukar kreatursägarna för gammalt, innan de för första gången på våren släpper ut korna, placera en svavelbit och tända eld på den framför dörren i ladugården där korna skall gå ut, och då säges det att korna skall gå hem under sommarens lopp.
OCKSÅ OM EN TROLLGUBBE MÖTER EN KÖRARE, och vill se på hästen då säger han naturligtvis att han har fin häst, stryker och klappar honom, och i detsamma som trollgubben stryker hästen på ryggen så brukar han plocka lös hår som han sedan trollar med. Men om hästens ägare vet utav saken, och tager strängt på tömmarna och säger "pott" till hästen, i detsamma som trollgubben plockar lös håret, så blir det ingenting av med trolleriet.


Den riktiga kortrubriken skall vara. Eldning med svavel för att korna skall gå hem på kvällarna.

Se vidare Uppteck.n:r. N5113b

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Uppteckningsnr: 5113


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


JORDBRUKSBEBYGGELSE

JORDBRUKSREDSKAP PLOG

FÄBOD FÄBODPIGA KO FÄBOD

Målning

Skulptur

Skolplansch