Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-N5113b

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Också en vidskepelse

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare:   

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Dombäcksmark

I gamla tider när det ej fanns tändstickor, då använde man en sorts sten, som man kalla flintsten, man tog två flintstenar och slog till varann så att man därigenom frambringade eld. Men så kunde det ibland hända att någon granne olovligt tillägnade sig elden av elden av den brinnande brasan, men så för intet ont skulle komma över huset, gick den som hade mistat elden och tog igen den av grannens brinnande brasa.
Man brukar i gamla tider under julfirandet lägga in halm på köksgolvet vilket de firade till minne av Jesu födelse, när han föddes i Betlehem på halm och strå.
Också brukade låta borden stå dukade under julnätterna.

OCKSÅ EN JULSED

Om man blev utan hava någon vetskap om saken, befald att gå i stallporten på julkvällen efter en hästsele utan tömmar och betsel bärande på vänstra axeln in i köket, skulle man under vägen få se sin tilltänkta maka.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Uppteckningsnr: 5113


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


KYRKA PSALMNUMMERTAVLA

Skola Klassfoto

GATA VY

Tapetprov

Spets

Stol