Uppteckning nummer LMV-N5113b

Titel: Också en vidskepelse

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Dombäcksmark

I gamla tider när det ej fanns tändstickor, då använde man en sorts sten, som man kalla flintsten, man tog två flintstenar och slog till varann så att man därigenom frambringade eld. Men så kunde det ibland hända att någon granne olovligt tillägnade sig elden av elden av den brinnande brasan, men så för intet ont skulle komma över huset, gick den som hade mistat elden och tog igen den av grannens brinnande brasa.
Man brukar i gamla tider under julfirandet lägga in halm på köksgolvet vilket de firade till minne av Jesu födelse, när han föddes i Betlehem på halm och strå.
Också brukade låta borden stå dukade under julnätterna.

OCKSÅ EN JULSED

Om man blev utan hava någon vetskap om saken, befald att gå i stallporten på julkvällen efter en hästsele utan tömmar och betsel bärande på vänstra axeln in i köket, skulle man under vägen få se sin tilltänkta maka.