Titel: För fiskelyckans bevarande

Meddelare: Hemmansägare Anders Hagström  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Sörflärke

Morfar min var mycket rädd för att någon utomstående skulle få veta, huru mycket fisk han fått. Han och jag hade varit borta i en tjärn och fiskat rent otroligt. Gubben hade nästan fulla konten, så att han gick krokig, då han bar. Men så fick vi se en man komma mot oss på skogsstigen. Det var en av grannarna. Då reste gubben på sig och försökte gå så rak, som hade konten varit tom. Då vi mötte grannen, blev det att stå och prata en stund. Han frågade, om vi fiskat bra. Morfar svarade, att det var just ingenting. Men grannen såg, att konthängslena svängde in i axlarna på gubben, och han gav sig inte, förrän han fått se fångsten. Morfar harmades sedan mycket över detta och påstod, att det inte var lönt gå bort i den där tjärnen och fiska mera. Vi skulle inte få mera, emedan vi låtit den där grannen se vår fångst.