Titel: Prostens kvinnomöte

Meddelare: Hustru Anna Lisa Bylin  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Bredbyn

En dag mötte jag gamla prosten Juhlin, då denna skulle gå ut och fiska. Vi var mycket goda vänner, men när han nu fick se mig, hördes han bli misslynt och sade: "Nej se, nu möter jag Anna Lisa! Nu är det bäst, att jag vänder, för i dag får jag nog ingenting". Och så vände han och skulle gå in. Jag ropade till honom att inte göra så utan gå på sjön, som han ämnat. "I dag har jag tur med mig", sade jag. "Ja" tyckte han, "på ditt ord vill jag kasta ut mina nät". Han gick på sjön och fick riktigt duktigt med fisk. - Det har varit det talet, att det inte skall vara bra möta en kvinna, då man går ut att fiska eller jaga, och prosten hade samma tro.