Titel: "Fiskedröm"

Meddelare: Olof Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Norrfällsviken

Som ung tjänade jag fiskardräng här i hamnen. Husbonden min hette Norlund och han var en konstig persedel på det viset, att han aldrig syntes lägga sig någon vinn om fisket. Han gick och gällde bland de andra fiskarne som en riktigt latmask. Saken var den, att gubben brukade ha en dröm, som han rättade sig efter. Drömde han inte den drömmen, så rodde han inte ut, men så fort han drömt, så gav han sig bums iväg, och det märkvärdiga var, att han alltid fiskade mest för året trots denna konstiga ide. Jag minnes särskilt ena våren. En vecka före Jaksmäss hade han bara tio tunnor strömming och de andra fiskarne i hamnen hade sina 50 per not. Men han var lika glad för det, skämtade och sade: "Si ni, jag är så rädd om mina kvinnfolk, att jag inte vill ha dem till att gräva i kallvattnet. Vänta bara! Då det blir varm i vattnet ska vi ut. Min strömming är långt uta Gnäggen än."
Tidigt en morgon skickade han mig till Mjällom efter några skötar. Då jag for, lade han sig att sova. - Efter c.a 3½ timme kom jag hem. Då var gubben borta och allt folket i huset hade han tagit med. Saken var den, att han drömt sin fiskardröm sedan han legat en halv timme. Han drömde, att han vadade i snö, som var så djup, att han inte kunde ta sig fram. Då han hade denna dröm, var han så säker på att få strömming att ingenting kunde hålla honom hemma. Det var inte tid vänta tills jag kom hem, utan han lejde en i mitt ställe. Nå, de tog på en liten stund fem båtar fulla, och sedan på aftonen for vi ut igen och hämtade två båtlaster till. Om vi beräknar var båt till 12 tunnor, så hade han på den enda dagen hämtat upp 84 tunnor strömming.