Uppteckning nummer LMV-N1290a

Titel: "Varning" för fiske

Meddelare: Fiskare Johan Melander  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Norrfällsviken

Det var i min ungdom. Far och jag rodde, ut till Bredviken ute i fjärden för att sätta ut strömmingsnät. Då fick vi se en båt komma från Rävsölandet och seglade rakt mot nordosten. Den hade alldeles vita ("kvita") segel och det gick så fort att det var värre. Men så tog vi ögonen från seglaren för ett ögonblick och då var den försvunnen. Då sade far min: "Antingen blir här en förfärlig storm, eller också kommer vi att fiska i natt."- Vi fiskade, och det så pass att ingen just fiskat bättre på strömmingsnät.