Titel: Varsel för fiske

Meddelare: Fiskare And. Nordgren  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Sandviken

Sedan gamla tider har det brukat förekomma en del underliga varsel för fiske här i hamnen. Då man ligger uppe på boskullen om nätterna, kan man få höra, huru någon kommer gåendes nerifrån sjön efter bryggan och in i sjöboden. Det höres på den tunga gången att den där personen bär något tungt, precis lika som då vi bär upp strömmingen i kaggar nerifrån båtarna. Så hör man huru det stjälper ur strömmingen i karet och därvid stöter i karkanten för att strömmingen skall fara ut. Detta är intet verkligt utan bara ett var sel, och man kan vara alldeles säker, att det nästa dag fiskas till den boden. En enda gång har jag hört detta varsel både för min bod och en av grannarnas. Vi var tre stycken som låg på samma skulle och alla hörde vi lika. Nästa dag fiskade vi ovanligt mycket.