Uppteckning nummer LMV-N84a

Titel: Offer för fiske

Meddelare: Jonas Gradin  År: 1914

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Galantmyra

Det var en, som hette Jon Jansson i Voijen. Han var borta i Håvikstjärna och metade, och där har det varit likasom "fördolt" somliga gånger så att man inte fått fisk. Så var det den där gången. Då kände han efter, om han inte skulle ha någon slant att kasta i vattnet till offer åt "sjörået," men han hade bara en flintbit, för på den tiden begagnade de flinta och fnöske att göra upp eld med. Jo, han fick nog napp! Det var en abborre, som var den största, han sett, men han var så uselt mager, att det var ingen skapnad på den, och han hade fjäll på bara en sida. Han fick fisk efter offret, han!