Titel: "Skjute björn "på bröllop.

Meddelare: Födorådstagare Jonas Andersson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Norrflärke

Farfar min hade bara två barn, far min och en flicka. Då han giftade bort henne, höll han bröllop, från den ena söndagen och till den andra. På onsdagen hade en person klätt ut sig till björn genom att ta på sig en gammal svart fäll. Där for han och luffade runt gården.
Då samlade karlarna i bröllopsgården ihop alla bössor, de fick tag på, och dammade och sköt på björnen - med lösa skott förstås. Slutligen trillade han ned från källartaket. Då skyndade de sig dit för att ta blodet av honom och dricka. De fick också det, som var drickbart, ty han hade en liten brännvinskagge inom pälsen. Sedan detta var gjort, rustade "björnen" av sig och blev människa igen.
Detta var omkring år 1820.