Titel: Offer till kyrkan vid fiske

Meddelare: Hemmansägare Johan Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Häggvik

Far min fiskade jämte det han hade hemmanet. Nu kunde det inträffa, att man blev varse att strömmingen gått till på lördagskvällen. I vanliga fall fick intet arbete utföras sedan det "ringt helg," men strömmingen tog man även då, ifall den kom. Emelletid kände man det som sabbatsbrott och för att sona detta gav man 3 kr. till kyrkan. Jag var inte med om att far gjorde det, d.v.s. fiskade på natten mot söndag, men han talade om för mig att det brukats så förr av alla, som ville anses vara någorlunda gudeliga människor. Gåvan lystes på från predikstolen, då även anledning till gåvan uppgavs.