Titel: Sjörå ô offer för fiske

Meddelare: Hustru Maria Engblom  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Överstböle

Det är en sjö norr på skogen i Nordanås, som heter Skeppsjön, den är mycket fiskrik, men det är så kinkigt RÅ i sjön, att det inte är gott få fisk där, efter vad de sedan gammalt berättat. Om man pratar vid sjön, är det alldeles lönlöst försöka meta. Håller man sig riktigt tyst, kan man få stå aldrig så länge och bara slänga upp det fortaste man hinner, men det första man säger det minsta, är det totalt slut. Somliga lär ha hört det skratta uppe i berget, då de stått och metat, och andra har hört osynliga hundar gläfsa och skälla alldeles invid fötterna, men sånt skall man inte bry sig om utan bara sköta sitt. De har brukat offra till sjörået, då de börjat meta. Det går så till, att man kastar en slant baköver vänstra axeln ut i vattnet.