Titel: Utsatt för sjörået

Meddelare: Hemmansägare Jonas Edholm  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Västergidsjö

En båtsman, som hette Erik Elsklöv var en gång borta i Finskatjärnen och metade. I stället för båt hade han en flotte. Ingenting fick han, varför han beslöt staka sig i land och gå därifrån. Då kom det upp ur vattnet en stor oxe bakom flotten och han bölade och bökade så att flotten höll på välta. Då slet Erik en mässingknapp ur sin tröja. kastade den åt oxen och sa: "Där får du, om jag får fiska bra"! Oxen försvann och Erik satte sig att meta igen. Han fick så mycket fisk, att han inte höll på orka bära den. Det var sjörået, han varit ute för. Även sedan fiskade han alltid bra i den där tjärnen. Detta hörde jag honom själv tala om, då jag var barn.