Titel: Svårfiskad tjärn

Meddelare: Hemmansägare P. Boström  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Högen

"Jon Ols tjärn" här intill är omöjlig att fiska i, fast där finnes stor och mycken fisk. Man ser där väldiga gäddor och abborrar, men de varken nappar på krok eller går på nät. Hon har namn efter Jon Olsson, som var tredje bonden tillbaka på den här gården. Han hade försökt på alla vis att skaffa sig bättre lycka med fisket i tjärnen. Bl.a. "muta" han i tjärnen med silverslantar och tog kyrkogårdsjord i vänstra skon och gick runt tjärnen tre varv motsols, men det hjälpte inte. Svårigheten att få fisk där, anses bero av att det skall finnas mycket starkt rå för tjärnen.