Uppteckning nummer LMV-N2559b

Titel: I djurhamn

Meddelare: Födorådstagare Jonas Östlund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Östergensjö

Vid Långsele by är en plats, som kallas Björnjäla. Där har, enligt sagan, en björn blivit skjuten långt tillbaka i tiden. Den björnen hade gjort många fula tag. En halvvuxen pojk och en flicka i samma ålder höll en vinterdag på köra hem "därj" (barrkvist) från skogen. Då de en gång var på väg hem, och flickan satt och höll i tömmarna, kom björnen rusade ut ur skogen. Hästen lade i sken hem. Allt hade nog gått bra, om inte skakelträet gått ur. Nu blev lasset med pojken stannade på vägen, men hästen sprang hem och släpade flickan med sig i tömmarna. Pojken blev uppäten av björnen. De hade ofta skjutit på den björnen, men kulorna syntes ej bita på honom. Då förstod de, att det inte var någon vanlig björn. En man från Brandkäl gjorde sig då en kula av silver, och för den föll björnen. Då de flådde honom, fann de under huden på honom ett lappbälte. Björnen var en lapp, som av någon sin ovän blivit spådd till björn.
Så var det en lappkvinna, som hette "Rommel Ella". Hon hade blivit spådd på det viset att hon måste gå som varg. Men på sista tiden hade hon blivit riktig igen. Då hade hon talat om, att hon en gång rivit en liten flicka och ätit upp. Men allt detta är så gammalt, att det är bara sagor, om det nu har någon grund alls.