Titel: Kvinnan som hade barn med björnen

Meddelare: Nils Petter Boding  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Smöråker

Det var på finskogarna i Kramfors långt tillbaka i tiden. En kvinna kom bort en sommar och det var alldeles omöjligt finna igen henne, trots att de sökte efter henne mycket. Saken var en, att en björnhane fått tag på henne och burit henne till sitt ide. Där hade han två ungar och de ville riva ihjäl kvinnan, men då gav björnen dem en sådan hop med stryk, att de aldrig mera vågade röra henne. Det där var på hösten. Där vistades hon hela vintern. Björnen tyckte om henne, och behövde inte alls frysa där i idet. Dagligen fick både hon och björnarna var sin skål av "vittra." De vårdar sig om skogsdjuren, för de rår om dem. Björnarna är deras grisar. Men så en morgon fick björnarna var sin skål blod, men kvinnan fick mjölk som vanligt. - Den dagen kom det jägare och de sköt alla björnarna, och så kom kvinnan tillrätta och blev förd till sitt hem. Men efter någon tid visade det sig, att kvinnan var havande. Hon födde en pojk som var skapad som en riktig människa undantagandes att han var luden om hela kroppen och hade naglar som klor. Han blev stor och stark alldeles förfärligt och var förfärlig i arbetet, och förstånd hade han som andra människor, men- det var björnen, som var hans far.