Titel: Gamla förställn. om älgen

Meddelare: Landstingsmannen Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

I min barndom fanns inga älgar här på trakterna. Jag minnes mycket väl vilken uppståndelse det blev, då man omkr. 1858 fick se det första älgspåret här på trakten. Men man talade mycket om älgen dessförinnan och man visste berätta, att det i forna tider varit gott om dessa djur här. Att älggroparna varit till för att fånga älgen, visste man mycket väl. Men man hade underliga föreställningar om detta djur. Bl.a. sade man, att älgen icke hade något veck på benen. Därför kunde han icke lägga sig och vila utan måste stå och stödja sig mot något träd sådana gånger. Enklaste sättet att fånga honom var att såga i ett träd, så att det nätt och jämt stod. Om nu älgen kom och stödde sig mot ett sådant träd, föll det över ända och han med. Sen var det bara att gå och ta honom, ty han kunde icke resa sig. Och detta var icke något skämt utan man var så tvärsäker på att det förhöll sig så.