Titel: Trollpackan ô björnen

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

Det var före pappas tid, och han var född 1819. Då bodde i Öster-Graninge en trollkäring, som väl var norska, för de kallade henne "Gam-Bagga." Hon skulle ha med den onde själv att göra. Hon höll en morgon på mjölka en get, som hade sårspena, så att hon inte ville stå stilla. Så sade Bagga: "Näcken å fan ska få ta dej innan kvällen". På kvällen kom både kon och geten hem, men under det gumman stod och "bjäste" kon, kom björnen och nappade geten i fähusdörren och for sin väg med henne, å då sa geten: Jääääveln!" - Men eljest hade Bagga makt över björnen, som det syntes. Hon gick en gång och metade efter Råtik-bäcken. Då kom där strax på andra sidan en björn lufsande ända ned till vattnet. "Ja, gå du ´n dän sia, så gå jäg den här!" sa Babba. Så gick de var sin sida långt upp efter bäcken. Då gumman stannade och kastade ut kroken, stannade också björnen och satte sig att se på huru det gick för gumman. Till slut sa hon åt honom: "Ja, gå du din väg så går jag min!" och då sprang björnen in åt skogen. - Men till slut höll det på gå galet för henne för björnens skull. Babba var ute på en myr och räfsade "breer." Ett par jätare med sina kreatur kom där förbi. Då röt Babba till åt dem, att de skulle se till, så att inte korna trampade på hennes "breer," för då skulle hon räfsa tarmarna ur dem. De for sin väg men kom åter därförbi på aftonen. Då kom Babba springandes och in i kreaturshopen. Efter henne kom en stor björn, och han hade sig en liten hund. Han hoppade upp på björnens rygg och bet sig fast där, så att björnen fick sysselsättning på det viset. - Saken var den, att Babba var i grosses och gick med en pojk, och det är en ganmmal sägen, att björnen inte bryr sig om en havande kvinna, som går med en flicka, men är det ett gossebarn, så river han ut fostret ur henne, för han vet, att mannen blir farlig för honom. - Babba hon blev emellertid frälst från björnen, men pojkarna mente åt henne, att om de inte varit, hade allt björnen "räfsat tarmarna ur henne."