Titel: "Spådd" till varg

Meddelare: Hustru Fredrika Bäckman  År: 1917

Det här skall ha tilldragit sig någonstädes i Dorotea, i början där började nybyggas. Lapparna var mycket missbelåtna med att det skulle bli bofast befolkning, och de gjorde nybyggarna allehanda förtret, mest att de lät renarna riva ut deras foder. Nu inträffade det, att vargen en gång rev en massa renar för en lapp. En av nybyggarna kunde ej dölja sin skadeglädje över detta. Han tyckte, det var bara tjänligt, att lappen led olycka. Men detta skulle han inte hava sagt, ty lappen spådde honom till varg, och det fick han vara i hela tre år. Ingen mer än lappen lappen visste, huru det gått med honom. Man trodde att han omkommit.
Då hans hustru på julaftonen ena året gick till häbberet efter kött, kom där en stor varg och sprang runt omkring henne och ylade. Det lät alldeles som han klagade över hungern. Dels tyckte hon synd om honom, och dels så var hon rädd för honom, och därför kastade hon till honom ett fårlår. Då blev det en människa av vargen. Det var hennes man. Nu talade han om, huru han haft det under de tre åren. Många gånger hade han varit nära att bli skjuten. Om han vetat, att de bara skulle ha sårat honom, skulle han ha sårat honom, skulle han ha låtit dem skjuta på sig, ty då hade han blivit till människa igen. Svårt hade det varit för honom att skaffa mat, varför han måst riva av deras egna får. En gång hade han varit så hungrig, att han ämnat döda deras egen lille son, men lyckligtvis hade han inte sluppit till.