Titel: "Selvskrä"

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Där "selvskrä" far ned i jorden finnes det en skatt. I forntiden har de grävt på sådana ställen, men det har spökat så förskräckligt, att de blivit rädda och inte vågat hålla på längre. Ena gången har de sett byn brinna, en annan gång har det kommit stora, elaka oxar. En, som blev ut för en sådan oxe, tog honom i hornen, och han kom över skatten, och det hade varit mycket obegripligt. En sådan skatt skall finnas i Långliden. Det är en kittel, full med pengar, som blivit nergrävd någon gång i forna tider, då ryssarna härjat här.