Titel: Ormkungen

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Det var en man, som gick och sökte efter hästarna uppe i Bjurholnsfjällen. Då kom där en orm fram ur ett berghål. Mannen krossade ormens huvud med ett slag av sin yxhammare. Genast kom där fram en till. Även den krossade han huvudet på, och så pågick det undan för undan. Ny ormar kom ideligen fram, och de blev bara större och större. Till sist kom där fram en orm, som hade kam på huvudet. Det var själva "ormkungen". Även den slog han ihjäl, men då svimmade han själv. Då han vaknade till liv, låg han mitt uppe i ormhögen, men det gjorde ju ingenting, eftersom de alla var döda.