Titel: "Jifte tåsken"

Meddelare: O. Hennström  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Hemling

Grodorna ("tåsken") brukar vara ena kanaljer med det, att de söker sig in i ladugårdarna och suger mjölk ur korna. Har de börjat med detta, så är det inte lätt bli fri dem. Man kunde ju slå ihjäl dem, men detta lär inte ska vara bra. Bäst är att "jifte bort" dem. Man tar en bräda, som är en aln lång ungefär och lägger den över en sten, så att en kort stump av den sticker framom stenen,. På brädans andra ände lägger man grodan, och så slår man med en stadig stör på kortändan, så att grodan slungas högt till väders och långt bort. Man kan då få se, huru det sprutar mjölk ur henne, ifall hon nyss sugit korna. Den grodan kommer aldrig mera igen.