Titel: "Skrattabbarn"

Meddelare: Ella Olsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Min farmor påstår med bestämdhet, att hon sett den s.k. "Skrattabbarn". Det tilldrog sig i Björna, då hon var barn. Hon och ett par hennes syskon sysslade en dag med mete i en djup bäck, som faller ut i en liten tjärn, Klacktjärn. Då "flög" det upp en stor abborre ur vattnet och i toppen av en granbuske, där han uppgav ett skrattliknande läte. Barnen blev rädda och sprang hem. Deras far hade sagt, att det var "skrattabbarn", de råkat ut för. De har avsett detta djur vara ganska nära besläktat med "den snô(e)" (den onde). Jag frågade farmor, om den hade något med sjörået att göra, men det förnekade hon bestämt.