Titel: Ormkött åt hästar

Meddelare: Kyrkvaktare Karl Bylin  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Bredbyn

Då hästen är dåsig och modfälld skall man hacka upp en orm och blanda i hackelse åt honom, så blir han bra men först svettas han rent outgrundligt. Jag har försökt detta en gång. Hästen blev så tagen av det, han måste få stå inne en dag, men sedan blev han morsk.

Anm.
Vad som säges i uppgifterna n:r. 2766 och -7 torde vara lämpligast anse som lån från Björna sn. Där var det mycket tal om ormköttets underbara egenskaper, vilka man än i dag begagnar sig av. Här i Anundsjö har jag däremot ända tills nu fåfängt frågat en mängd gamla därom. Bylin nämde också Björna i samband med dessa uppgifter. Skaraormbrännvin, dels av levande och dels av torkad orm, känner man däremot allmänt till.
L. Jn.

finnes under fritexten.