Titel: Förvandlad till björn

Meddelare: Hemmansägare Sven Olofsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Långsele

Det här skedde så långt tillbaka i tiden, att det då fanns bara ett par bönder här i byn. Ena vintern gick här på skogen en björn, som ingen kula syntes bita på. Då förstod de, att det måtte vara något onaturligt med honom, varför en av gubbarna gjorde sig en silverkula och laddade sin bössa med den. Inte långt från gården kom björnen honom tillmötes, och då han fick se jägaren, föll han på knä. Jägaren sköt, och björnen dog. Då de flådde honom, fann de runt midjan på honom, under huden, ett lappbälte, som det var så väldigt mycket silverprydnader på. Det var alltså en lapp, som blivit spådd till björn. Huden av den björnen lades framför altaret i kyrkan, och där låg den tills den var utnött, berättas det.