Titel: "Årmsnälla" (sandödlan)

Meddelare: Bagare Per Erik Lundberg  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Tängsta

Än i dag är det många, som har det för sig, att "årmsnälla" kryper in i folk, som ligger i skogen och sover. Därför brukar slåtterkarlarna lägga in en mullbänk, innan de lägger sig att vila, då de är ute på skogsslåtter. Då skall "årmsnälla" inte hågas krypa in. För inte så många år sedan var det en flicka i Junsele, som fick för sig, att hon fått i sig en "årmsnälla", för det kändes så underligt inne i magen beständigt. Till slut for hon till en läkare och talade om sitt beskymmer. Han undersökte henne och fann - att hon hade en helt vanlig UNGE i sig!