Titel: Retat sjörå

Meddelare: Jonas Gradin  År: 1914

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Galantmyra

Borta vid Gullabbortjärnen har de brukat vara konstigt på mer än ett vis. Jag har själv hört och sett mycket besynnerligt där. "Lill-Holmen" och jag var dit en söndag och metade gäddor, och vi fick rent otroligt mycket den där dagen, för gäddan var i tagen. Men "Lill-Holmen" var dum och gav sig till att fara dit varenda lördagskväll och låg där söndagen över. Men en natt, då han låg i kojan, höll det på gå galet för honom. Det kom osynlige och tog honom i benen och skulle dra ned honom i tjärnen. Men då blev han rädd. Han sprang ifrån allt, som han hade med sig, och sen gick inte han någon fler gång till Gullabbortjärna för att fiska.